# 长春市文理高中 2022-2023 学年度(上)高一年级

# 第二学程考试英语试卷

(本试卷共5页,满分150分,考试时间120分钟)

第一部分: 听力(共两节,满分30分)

7. What is the man?

8. Where is the woman from?

B. A student.

A. A trader.

第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)

听下面 5 段对话。每段	:对话后有一个小是	题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选	出最佳选项。			
听完每段对话后, 你都	有 10 秒钟的时间	来回答有关小题和阅读下一小题。每段对	话仅读一遍。			
例: How much is the shirt?	?					
A. £19.15. B.	£9.18.	C. £9.15.				
答案是 C						
1. What does the woman think of the boots?						
A. A bit tight. B. G	Quite long.	C. Too soft.				
2. How much is a large cup of coffee in Green Cafe?						
A. \$1. B. \$2.	. C. \$3					
3. How did the man know the ending of the film?						
A. He just guessed it.	B. He has watche	ed the film. C. He read the book in advance.				
4. What are the speakers doi	ing?					
A. Cooking. B. Sh	hopping. C.	Planting.				
5. Where are the two speake	ers?					
A. In a company.	B. On a bus.	C. In a lift.				
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)						
听下面 5 段对话或独白	]。每段对话或独[	与后有几个小题,从题中所给的 A、B、(	三个选项中			
选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各						
小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。						
听第6段材料,回答第	<b>6</b> 至 8 题。					
6. What is the possible relationship between the speakers?						
A. Strangers. B. C	Colleagues.	C. Teacher and student.				

C. A receptionist.

A. Brazil.	B. England.	C. Australia.				
听第7段材料,回	答第9至11题。					
9. What do we know about the woman?						
A. She likes gardening.						
B. She will stay in the hotel alone.						
C. She will stay in the hotel for five days.						
10. Who might the man be?						
A. A hotel clerk.	B. A travel agent.	C. A tour g	guide.			
11. What does the man advise the woman to do?						
A. Make a visit to some museums and art galleries.						
B. Visit the National Air and Space Museum.						
C. Take photos at the places she will visit.						
听第8段材料,回答第12至14题。						
12. What place is the man interested in?						
A. The hotel.	B. The gas station.	C. The coffee	houses.			
13. What is opposite the shopping center?						
A. A gas station.	B. A school.	C. A park.				
14. How far away is the	e hotel?					
A. 500 meters.	B. 200 meters.	C. 100 meters.				
听第9段材料,回答第15至17题。						
15. When does the conversation take place?						
A. At the beginning of a term. B. In the middle of a term. C. At the end of a term.						
16. Why does the man look worried?						
A. He can't finish his p	aper. B. He did bad	dly in chemistry.	C. He failed a physics test.			
17. What does the woman suggest the man do?						
A. Join a study group.						
B. Drop out of the physics class.						
C. Ask Professor Smith for help after school.						
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。						
18. Who were included in the Wilsons' "extended family"?						
A. People from the neighboring town.						

- B. People in the neighborhood.
- C. Their uncles and aunts.
- 19. How many generations does the Wilsons' party include?
- A. One.
- B. Two.
- C. Three.
- 20. What is the speaker mainly talking about?
- A. A couple who spend Thanksgiving with non-family-members.
- B. A couple who spend Thanksgiving with their family.
- C. A couple who travel around to celebrate Thanksgiving.

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。

#### A

## San Francisco Fire Engine Tours

#### San Francisco Winery Tour

Running: February 1st through April 30th

This delicious tour goes through the city on its way to Treasure Island where we will stop at the famous Winery

SF. Here you can enjoy 4 pours of some of the best wine San Francisco has to offer.(Included in tickets price)

Departing from the Cannery: Tour times upon request.

Price: \$90

Duration(时长): 2 hours

## **Back to the Fifties Tour**

Running: August 16th through August 31st

This tour transports you back in time to one of San Francisco's most fantastic periods, the 1950s! Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream.

Departing from the Cannery: 5:00 pm and 7:30 pm

Duration: 2 hours

Price: \$90

# **Spooky Halloween Tour**

Running: October 10th through October 31st

Join us for a ride through the historical Presidio district. Authentic fire gear(服装) is provided for your warmth as our entertainers take you to some of the most thrilling parts of San Francisco.

Departing from the Cannery: 6:30 pm and 8:30 pm

Duration: 1 hour and 30 minutes

Price: Available upon request

# **Holiday Lights Tour**

Running: December 6th through December 23rd

This attractive tour takes you to some of San Francisco's most cheerful holiday scenes. Authentic fire gear is provided for your warmth as you get into the holiday spirit.

Departing from the Cannery: 7:00 pm and 9:00 pm

Duration: 1 hour and 30 minutes

Advance reservations required.

1. Which of the tours is available in March?

A. San Francisco Winery Tour. B. Back to the Fifties Tour.

C. Spooky Hallowen Tour. D. Holiday Lights Tour.

2. What can tourists do on Back to the Fifties Tours?

A. Go to Treasure Island.

B. Enjoy the holiday scenes.

C. Have free ice cream. D. Visit the Presidio district.

3. What are tourists required to do to go on Holiday Lights Tour?

A. Take some drinks.

B. Set off early in the morning.

C. Wear warm clothes. D. Make reservations in advance.

【答案】1. A 2. C 3. D

#### 【解析】

【导语】这是一篇应用文。推荐了旧金山的几种消防车旅行。

## 【1题详解】

细节理解题。由 **San Francisco Winery Tour** 标题下 "Running: February 1st through April 30th" (运营时间: 2月1日至4月30日)可知,**San Francisco Winery Tour** 可以在3月份进行,故选A项。

#### 【2 题详解】

细节理解题。由 **Back to the Fifties Tour** 标题下 "Enjoy fun history as we take you through San Francisco for a free taste of ice cream."(享受有趣的历史,我们带您穿越旧金山,免费品尝冰淇淋。)可知,在这个旅行中游客们可以免费品尝冰淇淋,故选 C 项。

## 【3题详解】

细节理解题。由 Holiday Lights Tour 标题下 "Advance reservations required.

"(需要提前预约)可知,本次旅行是需要提前预约的,故选 D 项。

B

When a storm is coming, most people leave the area as quickly ad possible and head for safety. But there are a few people who will get into their cars and go straight for the center of the storm. These people are willing to risk being killed by floods or 100-kilometer-an-hour winds for the excitement of watching the storm close up.

"Storm chasing" is becoming an increasingly popular hobby, especially in the Midwest of the United States, where there are frequent storms between March and July. A storm chaser begins the day by checking the Internet for the latest weather reports, and then drives up to 1,000 kilometers to where the storm will be and waits for it to develop. Although anyone can do it, storm chasing is extremely dangerous. The power of a big storm can throw a cow into the air or destroy a whole house in seconds. Storm chasers are also often hurt in accidents caused by driving in a heavy rain. If you are a beginner, it is much safer to join a group for storm-chasing vacations during the storm season.

Even then, storm chasing is not all adventure and excitement. "Storm chasing is 95% driving," says Daniel Lynch, who spends most of his summer storm-chasing. "Sometimes you can sit around for hours waiting for something to happen, and all you get is blue sky and a few light showers."

However, for storm chasers, it is all worth it. "When you get close to a storm, it is the most exciting sight you will ever see in your life," says Jasper Morley. "Every storm is an example of the power of nature, It is the greatest show on Earth."

- 4. For storm chasing, the first thing storm chasers do is to .
- A. head straight for the center of the storm
- B. get into the car for safety
- C. wait patiently for the storm to develop
- D. collect information about a coming storm
- 5. Beginners of storm chasing are advised.
- A. not to drive in a heavy rain
- B. to do it in an organized way
- C. not to get too close to a storm
- D. to spend more time on it in summer
- 6. By saying "it is all worth it" in the last paragraph, the author means that .
- A. storm chasing costs a lot of money
- B. storm chasing is worth hours of waiting

- C efforts in storm chasing are well paid
- D. a storm presents the greatest show on Earth
- 7. What can we learn from the text?
- A. Sometimes storm chasers get nothing but disappointment
- B. Many storm chasers get killed in the storms.
- C. Storm chasing is becoming popular around the world.
- D. Storm chasing is only fit for young people.

【答案】4. D 5. B 6. C 7. A

#### 【解析】

【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了一种新型的冒险活动——追逐风暴。

# 【4题详解】

细节理解题。根据第二段二、三行 A storm chaser begins the day by checking the Internet for the latest weather reports 一个风暴追逐者通过互联网,了解最新天气预报,开始这一天。所以,风暴追踪者要做的第一件事就是收集即将来临的风暴的信息。故选 D

## 【5题详解】

细节理解题。根据第三段最后两行 If you are a beginner, it is much safer to join a group for storm-chasing vacations during the storm season.如果你是一个初始者,在风暴季节,加入一个追逐风暴休假团队将会更安全。可知,风暴追逐的初学者被建议有组织地去做。故选 B。

# 【6题详解】

推理判断题。根据文章最后一段第二行 it is the most exciting sight you will ever see in your life"这将是你生活中看到的最令人兴奋的景色"以及最后一句"Every storm is an example of the power of nature, It is the greatest show on Earth.每次风暴都是大自然能量的一个例子,它是地球上最伟大的展示。可推断出追逐风暴的努力是有回报的。可知 C 正确。

# 【7题详解】

推理判断题。根据文章倒数第二段二、三行 Sometimes you can sit around for hours waiting for something to happen, and all you get is blue sky and a few light showers."有时候你能坐下来数小时等要发生的事情,可你所得到的是蓝色的天空和几次轻微的阵雨。可推断有时候追逐风暴的人只会得到失望。可知 A 正确。

C

In July 1994 Jupiter, the largest planet in our solar system, was struck by 21 pieces of a comet (彗星). When the fragment (碎片) landed in the southern part of the giant planet, the explosions were watched by scientists here on

earth. But what if our own planet was hit by a comet?

The year is 2094. It has been announced that a comet is heading towards the Earth. Most of it will miss our plant, but two fragments will probably hit the southern part of the Earth. The news has caused panic.

On 17 July, a fragment four kilometers wide enters the Earth's atmosphere with a huge explosion. About half of the fragment is destroyed. But the major part survives and hits the South Atlantic at 200 times the speed of sound. The sea boils and an enormous wave is created and spreads. The wall of water rushes towards southern Africa at 800 kilometers an hour. Cities on the African coast are totally destroyed and millions of people are drowned. The wave moves into the Indian Ocean and heads towards Asia.

Millions of people are already dead in the southern part of the Earth, but the north won't escape for long. Tons of broken pieces are thrown into the atmosphere by the explosions. As the sun is hidden by clouds of dust, temperatures around the world fall to almost zero. Crops are ruined. Wars break out as countries fight for food. A year later civilization has collapsed. No more than 10 million people have survived.

Could it really happen? In fact, it has already happened more than once in the history of the Earth. The dinosaurs (恐龙) were on the Earth for over 160 million years. Then 65 million years ago they suddenly disappeared. Many scientists believe that the Earth was hit by a space fragment. The dinosaurs couldn't survive in the cold climate that followed and they became extinct. Will we meet the same end?

- 8. Which of the following is NOT TRUE according to the author's description of the disaster in 2094?
- A. The whole world becomes extremely cold.
- B. All the coastal cities in African are destroyed.
- C. The whole mankind becomes extinct.
- D. The visit of the comet results in wars.
- 9. Why does the author mention dinosaurs at the end of the passage?
- A. Because they could only live in the warm climate.
- B. Because they once ruled the Earth.
- C. Because their extinction shows future disasters.
- D. Because dinosaurs and humans never live in the same age.
- 10. In writing the passage, the author intends to . .
- A. give an accurate description of the possible disaster in the future
- B. prove that humans will sooner or later be destroyed
- C. tell the historical development of the Earth
- D. warn of a possible disaster in the future

11. It can be concluded that the passage is most probably part of a(n)\_\_\_\_\_.

A. terror story

B. news report

C. research paper

D. article of popular science

【答案】8. C 9. C 10. D 11. D

#### 【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章作者通过一段幻想的灾难和一段地球历史上出现过的恐龙绝迹的事实以及 科学家们分析恐龙绝迹的原因,来警示人类未来可能发生的灾难。

## 【8题详解】

细节理解题。根据文章第四段"No more than 10 million people have survived.(幸存下来的人不超过 1000 万人。)"可知,整个人类都灭绝了这个表述是错误的。故选 C。

## 【9题详解】

推理判断题。根据文章最后一段 "Could it really happen? In fact, it has already happened more than once in the history of the Earth. The dinosaurs (恐龙) were on the Earth for over 160 million years.... Will we meet the same end?( 这真的会发生吗?事实上,这在地球的历史上已经发生过不止一次了。恐龙在地球上存在了一亿六千多年。6500 万年前,它们突然消失了。许多科学家认为地球是被太空碎片击中的。恐龙无法在随后的寒冷气候中生存,于是灭绝了。我们会遇到同样的结局吗?)"可知,作者提到恐龙是因为它们的灭绝预示着未来的灾难。故选 C。

#### 【10 题详解】

推理判断题。根据文章第一段 "But what if our own planet was hit by a comet?(但如果我们自己的星球被彗星撞击了呢?)"和文章最后一段 "Could it really happen? In fact, it has already happened more than once in the history of the Earth. The dinosaurs (恐龙) were on the Earth for over 160 million years....Will we meet the same end?(这真的会发生吗?事实上,这在地球的历史上已经发生过不止一次了。恐龙在地球上存在了一亿六千多年。6500万年前,它们突然消失了。许多科学家认为地球是被太空碎片击中的。恐龙无法在随后的寒冷气候中生存,于是灭绝了。我们会遇到同样的结局吗?)"作者通过一段幻想的灾难和一段地球历史上出现过的恐龙绝迹的事实以及科学家们分析恐龙绝迹的原因,来警示人类未来可能发生的灾难。由此可知,在写这篇文章时,作者意在警告未来可能发生的灾难。故选 D。

#### 【11 题详解】

推理判断题。文章作者通过一段幻想的灾难和一段地球历史上出现过的恐龙绝迹的事实以及科学家们分析 恐龙绝迹的原因,来警示人类未来可能发生的灾难。由此可推知,文章可能出自一篇科普文章。故选 D。

D

Kilimanjaro Climb: a Rite of Passage (成人仪式) for Father and Son

Climbing Kilimanjaro is a transformational experience for many people. The things that make the mountain hard are the very things that make it so powerful. In the case of my son Josh and I, the walk up Kilimanjaro proved a powerful symbol of his transition into manhood, and a great change in our relationship.

Day three on the mountain, Josh was hit with massive headaches. He told me every step felt like a nail driving into his head. And then, on the night we climbed the crater (火山口) rim, less than 40 minutes from the summit, Josh fell. I was walking ahead, and did not even see it. He was so tired out that he could not get up. He recalled our guides, debating whether or not they should take him straight down. Josh <u>snapped out of it</u>. He forced himself to his feet, shook the guides off. He set his face towards the peak and just kept marching. Near the summit he caught up with me and we reached the peak together.

"I've never been in so much pain and so happy at the same time... he said, as we sat side by side on the frozen rock and looked down over Africa. "You know, in the past when we'd go on camping and rafting trips, you guided and took care of me through it all. But on Kilimanjaro it was different. From the bottom up, I climbed it. I never felt like a kid, even when 1 was in pain. You never acted like a parent."

"That's not quite true," I replied. "When you told me that on the summit you fell and I did not even notice, my first thought was, 'Oh my God! I'm such an awful parent!' But then it hit me, 'He got himself up. He walked to the peak on his own. He didn't need me to help,"

I realized as I spoke that two people had died that night on Kilimanjaro. A child and a parent. It was just two friends who walked down the mountain together.

12. From the second paragra	aph we know that				
A. Josh had a slight headach	ne.				
B. Josh reached the top of the	he mountain with the help of	the guides.			
C. Josh overcame various di	ifficulties on his way to the s	summit.			
D. Climbing Kilimanjaro was too hard for such a child as Josh.					
13. What does the underline	ed phrase in the second parag	graph mean?			
A. Cheered up.	B. Gave up.	C. Burst out.	D. Ran out.		
14. What can be inferred from	om the talk between the father	er and the son?			
A. Josh felt quite good abou	it his independence.				

C. The father felt guilty all the time.

B. Josh appreciated his parents' company and care.

- D. The father should have taken good care of Josh as usual.
- 15. Why did the father feel that two people had died?

- A. Because two people had lost their lives while climbing Kilimanjaro.
- B. Because the father and son had become friends.
- C. Because they had witnessed an accident of a father and son.
- D. Because two friends had misled him.

【答案】12 C 13. A 14. A 15. B

## 【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了父子二人攀爬乞力马扎罗山的经历,父亲让儿子克服困难,变得独立,父子的关系也变得好像朋友一样。

# 【12 题详解】

推理判断题。根据第二段中"Day three on the mountain, Josh was hit with massive headaches. (在山上的第三天,Josh 头痛得厉害。)"以及"He forced himself to his feet, shook the guides off. He set his face towards the peak and just kept marching. (他勉强站了起来,甩掉了向导。他把脸朝向山顶,继续前进。)"等内容可知,Josh 在登顶的路上克服了各种困难。故选 C 项。

# 【13 题详解】

词句猜测题。划线词句前文"He was so tired out that he could not get up. (他累得起不来了。)"和后文"He forced himself to his feet, shook the guides off. (他勉强站了起来,甩掉了向导。)"说明 Josh 又重新振作起来,从而推知划线词句"Josh snapped out of it."其中划线短语意思是"振作起来"。故选 A 项。

# 【14 题详解】

推理判断题。根据第三段中"I've never been in so much pain and so happy at the same time... he said, as we sat side by side on the frozen rock and looked down over Africa.(我从来没有这么痛苦,同时又这么快乐过······他说,我们并排坐在冰冻的岩石上,俯视着非洲。)"可知,Josh 对自己的独立性感觉很好。故选 A 项。

# 【15 题详解】

推理判断题。根据最后一段"I realized as I spoke that two people had died that night on Kilimanjaro. A child and a parent. It was just two friends who walked down the mountain together. (当我说话的时候,我意识到那天晚上在乞力马扎罗山上有两个人消失了。一个孩子和一个父亲。只有两个朋友一起走下了山。)"可知,因为父亲觉得父子俩成了朋友关系,所以以前的父子两人就好像消失了一样。故选 B 项。

# 第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

The disease, known as "March Madness", refers to the yearly 65-team US men's college basketball tournament (锦标賽). \_\_\_17\_\_ Teams compete against each other in a single-elimination (单局淘汰) tournament that eventually crowns a national champion.

Nearly 20 million Americans will find themselves prisoners of basketball festival madness. The fun comes partly from guessing the winners for every game. Friends compete against friends. \_\_\_18\_\_\_ Colleagues against bosses.

Big-name schools are usually favored to advance into the tournament. But each year there are dark horses from little-known universities.

This adds to the madness. Watching a team from a school with 3,000 students beat a team from a school with 30,000, for many Americans, is an exciting experience. Two years ago, the little-known George Mason University was one of the final four teams. 19

College basketball players are not paid, so the game is more about making a name for their university and themselves. \_\_\_\_\_\_ 20\_\_\_ About \$4 billion will be spent gambling (赌) on the event. According to Media Life magazine, the event will bring in \$500 million in advertising income this year, topping the post— season income of every US professional league, including that of the NBA.

- A. Husbands against wives.
- B. The players will go all out for the games.
- C. But that doesn't mean money isn't involved.
- D. College students will ignore piles of homework.
- E. People are willing to spend more money on watching it.
- F. It begins on March 15 and lasts through the beginning of April.
- G. Many people had never even heard of the university before the tournament.

【答案】16. D 17. F 18. A 19. G 20. C

#### 【解析】

【分析】本文是说明文。文章主要讲的是美国一年一度的大学生篮球联赛。这项赛事的影响力非常大,人们常拿比赛来进行赌博,虽然运动员没有酬劳,但比赛带来的广告收益可达 50 亿之多。

#### 【16 题详解】

根据'It will keep kids home from school... Employees will suddenly lose their ability to concentrate."可知,这种疾病"的影响很广,孩子不愿上学,大学生无视他们的作业,员工无心工作,故选 D。

# 【17 题详解】

根据"The disease, known as "March Madness", refers to the yearly 65-team US men's college basketball

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载 或阅读全文,请访问: <a href="https://d.book118.com/335012223324012010">https://d.book118.com/335012223324012010</a>