阅读理解(夹叙夹议+议论文+其他)

高频话题 01 人与自我—哲理感悟

Passage 1

2022-2023 学年下学期·河北邢台·高二期末

It was a beautiful midwinter day in Pretoria. The sun shone warmly, and the air was fresh, calling us outdoors. A friend and I went for a walk up a small hill. Everywhere around us the grass was a dull brown color, as if painted with a dirty brush. I told my thought to my friend who, in reply, drew from his coat a pocket microscope. Bending down, he picked some of the ugly-colored growth and handed it to me with the microscope. I could hardly believe my eyes, for suddenly I was looking at some shining tiny flowers of lovely color. It seemed strange that so much beauty should be so hidden, a secret life carried on by nature beneath a dull exterior(外表).

Some days later, while I was at the hospital where I worked, a woman entered with three children. Her hair hung in untidy wisps round a face whose uncared-for skin looked dried and dull. She sat down and waited her turn with the patience of the poor. The children gradually gathered courage and made braver explorations as time went by. Suddenly the little girl overbalanced and fell. Both her brothers, a little bigger than her, rushed anxiously to her aid.

When the child fell, the mother had at first started up in alarm, but when she saw that the child was not really hurt and that her brothers were caring for her with such love, her eyes grew soft and a look of such indescribable love passed over her face--once again I looked at great beauty.

Beauty lies on every side; we must develop our own microscopes of perception(感知能力) in order to look through the physical exterior which, like the grass-covered hillside, conceals a beauty still hidden from our eyes.

- 1. Why did the author and his friend go for a walk up a small hill
- A. To enjoy the beauty of the day. B. To test his friend's microscope.
- C. To find hidden beauty on the hill. D. To check the growth of the grass.
- 2. What was the beauty the author found in the woman he met in the hospital
- A. Her kindness. B. Her strong will.
- C. Her patience as a patient. D. Her great love as a mother.
- 3. What does the author intend to tell us through the text
- A. Nature can teach us a lot. B. The poor have a soft heart.
- C. We should learn to find hidden beauty. D. We should never look down upon the poor.
- 4. What does the underlined word "conceals" in the last paragraph

probably mean

A. Steals. B. Covers. C. Freezes. D. Exposes.

【答案】1. A 2. D 3. C 4. B

【导语】本文是一篇夹叙夹议的文章。作者通过一些实例,理解到了 美存在于每一方;我们必须开发自己的感知显微镜,以便透过外表, 就像覆盖着青草的山坡一样,有一种未被发现的在我们眼中的美。

- 1. 细节理解题。根据第一自然段"The sun shone warmly, and the air was fresh, calling us outdoors. A friend and I went for a walk up a small hill. (阳光温暖,空气清新,呼唤着我们到户外。我和一个朋友去一座小山上散步。)"可知,作者和朋友是去享受一天的美好。故选A。
- 2. 推理判断题。根据第二自然段When the child fell, the mother had at first started up in alarm, but when she saw that the child was not really hurt and that her brothers were caring for her with such love, her eyes grew soft and a look of such indescribable love passed over her face--once again I looked at great beauty. (当孩子摔倒时,母亲一开始很惊慌,但当她看到孩子并没有受到真正的伤害,她的兄弟们也在用这样的爱照顾她时,她的眼睛变得柔和起来,一种难以形容的爱从她的脸上掠过--我再一次看到了伟大的美丽。)"可知,作者在那个女人身上发现了她作为母亲的挚爱。故选 D。
- 3. 推理判断题。根据最后一段"Beauty lies on every side; we must develop our own microscopes of perception (感知能力) in order to

look through the physical exterior which, like the grass-covered hillside, conceals a beauty still hidden from our eyes. (美无处不在;我们必须开发我们自己的感知显微镜,以便透过现实的外表,就像被草覆盖的山坡一样,隐藏着一种仍然隐藏在我们眼前的美。)"可知,作者打算通过本文告诉我们要学会发现隐藏的美。故选 C。

4. 词义猜测题。根据划线词前面的"the physical exterior (现实的外表)"和"like the grass-covered hillside (像被草覆盖的山坡一样)"以及划线词后的'still hidden from our eyes (仍然隐藏在我们眼前的)"可推知,可知,"conceals"表示"掩盖"的意思。故选 B。

Passage 2

2022-2023 学年下学期·山东聊城·高二期末

Sometime in 2014, two famous men, the hip-hop artist Wale and the popular comedian Jerry Seinfeld walked into a recording studio. They were working on a rap album, but at this particular moment they were talking about marriage.

While recording a song called The Matrimony(婚姻), Wale questioned Seinfeld about his thoughts on marriage. At first, Seinfeld talked about what it felt like to get engaged(订婚). He explained the combination of excitement, nervousness and helplessness made engagement feel like sitting in a roller coaster heading to the top of the hill where the marriage awaits.

Wale paused for a moment, looked at Seinfeld, and said, "So, even

if you make plans you never think you're really ready for marriage "

"No," Seinfeld said. "Marriage is like any growth. You can't be ready for it because it's growth. It's going to be new. You're going to have a new life. You're going to be a new person."

I like Seinfeld's definition of growth. You're not ready for marriage. You're not ready to start a business. You're not ready to move to a new city. You're not ready for growth... and that's exactly why it will make you grow. Start before you feel ready.

By definition, growth must be something that makes you feel unprepared and uncertain. If it was comfortable and easy, it wouldn't be growth. It would be normal. It would be standard. It would be who you already are.

There will never be a perfect time to do something that stretches you. At some point you have to embrace the uncertainty because it is the only path forward.

You can't be ready for true growth. That's why it's growth. Just step into it with everything you've got.

- 5. Why did Wale and Seinfeld talk about marriage
- A. Because Seinfeld didn't want to get married.
- B. Because Wale needed advice for his marriage.
- C. Because they were working on music about marriage.

D. Because they both were confused about marriage.

- 6. Which statement would Seinfeld agree with
- A. Getting married is like hiking a hill.
- B. You can't be ready for marriage.
- C. You can't get engaged unless fully prepared.
- D. Engagement makes people relaxed.
- 7. What does the author probably think of growth
- A. It is uncertain. B. It is comfortable.
- C. It is reliable. D. It is standard.
- 8. Which is the most suitable title for the text
- A. Start Before You Feel Ready in Growth B. No One Can Get Ready Before Marriage
- C. Everybody Can Be Ready for Growth D. Face Uncertainty in Your Marriage

【答案】5. C 6. B 7. A 8. A

- 【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章通过嘻哈歌手威尔(Wale)和人气 喜剧演员杰瑞·宋飞(Jerry Seinfeld)两位名人对于婚姻的对话引发了作 者的思考,人们永远不会有一个完美的时间去做一些伸展你的事情。 在某种程度上,你必须接受不确定性,因为这是成长的唯一道路。
- 5. 细节理解题。根据文章第二段"While recording a song called The Matrimony(婚姻), Wale questioned Seinfeld about his thoughts on marriage.(在录制一首名为《The

Matrimony》(婚姻)的歌曲时,威尔询问了宋飞对婚姻的看法。)"可知,因为他们在做关于婚姻的音乐,所以两位音乐人威尔和宋飞谈论婚姻。故选 C 项。

- 6. 细节理解题。根据文章第四段"'No,' Seinfeld said. 'Marriage is like any growth. You can't be ready for it because it's growth. It's going to be new. You're going to have a new life. You're going to be a new person.'("不,"宋飞说。"婚姻就像任何成长。你无法为此做好准备,因为这是成长。它将是新的。你会有新生活的。你将成为一个全新的人。")"可知,宋飞会同意的观点是婚姻如同成长,不可能对此做好万全准备。故选 B 项。
- 7. 细节理解题。根据文章第六段"By definition, growth must be something that makes you feel unprepared and uncertain. If it was comfortable and easy, it wouldn't be growth. It would be normal. (从定义上讲,成长一定是让你感到毫无准备和不确定的东西。如果它是舒适和容易的,那就不是成长。这很正常。)"可知,作者认为成长是不确定的东西。故选 A 项。
- 8. 主旨大意题。根据文章最后两段There will never be a perfect time to do something that stretches you. At some point you have to embrace the uncertainty because it is the only path forward.You can't be ready for true growth. That's why it's growth. Just step into it with everything you've

got.(永远不会有一个完美的时间去做一些伸展你的事情。在某种程度上,你必须接受不确定性,因为这是前进的唯一道路。你无法为真正的成长做好准备。这就是为什么它是成长。投入你所有的一切。)"可知,作者通过讨论婚姻话题引发对成长的思考,但是作者鼓励读者不要等到一切万全之后再开始。所以短文的最佳标题为"在成长准备就绪之前开始"。故选 A 项。

Passage 3

2022-2023 学年下学期·湖北武汉·高二期末

Growing up in a Jamaican-American household, food was an important part of my childhood. I remember my grandmother preparing fried dumplings and curry mutton, jazz music playing in the background. Food was our greatest treasure. Food brought the family together. Food celebrated new beginnings and eased the wounds of life's untimely endings.

When I was 8, I was diagnosed with a muscle disease, which caused me to spend most of my childhood in hospital rooms and wheelchairs, slowly gaining weight by swallowing prednisone (肾上腺皮质激素) hidden inside mint chocolate chip ice cream. My mom made it her duty to help me lose the weight through strict dieting. I've tried every single one. In fairness, my mother did the best she could. As a single mom, she felt this brought us closer. However, as an adult, I began to experience a paralyzing fear of food. My "I'll

start a new diet on Monday" mind-set lasted for 16 years as I uncontrollably ate and abused my body. I was worried that I was not attractive enough. So obsessed and afraid no one would hire me as an actress if I didn't win the battle with the numbers on the

scale, in February 2011 I attempted suicide and landed in the hospital for multiple days.

We do extreme things to our bodies because of those numbers. Numbers that cannot talk with us or love us. I have had to stop judging my belly, stop starving myself, stop getting on the scale and staring at those numbers. I have come to the realization that my life is more important than those numbers on the scale and that the quality of the life I live is more important than how I look in the mirror.

- 9. What role did food play in author's childhood
- A. It healed her physical wounds.
- B. It strengthened the family bond.
- C. It was a source of family income.
- D. It marked the end of someone's life.
- 10. What made the mother feel closer to her daughter
- A. Making cooking her daily duty.
- B. Limiting the author to a strict diet.
- C. Raising the author as a single mom.
- D. Preparing healthy food for the author.
- 11. What was the immediate cause of the authors' attempted suicide
- A. Her worsening health state.

- B. Her anxiety about unemployment.
- C. Her intense hatred for food.
- D. Her losing the fight with her disease.
- 12. How does the author feel about her weight now
- A. Nervous. B. Satisfied.
- C. Disgusted. D. Unconcerned.

【答案】9. B 10. B 11. B 12. D

- 【导语】这是一篇夹叙夹议文。作者因为体重的数字对自己做出极端的事情,然后意识到生命比这些数字更重要,自己生活的质量比自己在镜子里的样子更重要。
- 9. 细节理解题。根据文章第一段"Food brought the family together.(食物使一家人团聚在一起。)"可知,在作者的童年,食物是加强家庭联系的纽带。故选 B。
- 10. 细节理解题。根据文章第二段"My mom made it her duty to help me lose the weight through strict dieting. I've tried every single one. In fairness, my mother did the best she could. As a single mom, she felt this brought us closer.(我妈妈通过严格的节食来帮助我减肥,这是她的责任。我都试过了。公平地说,我妈妈已经尽力了。作为一个单身母亲,她觉得这让我们更亲密。)"可知,严格限制作者的饮食,使母亲感觉与女儿更亲近。故选 B。
- 11. 细节理解题。根据文章第二段"So obsessed and afraid no one would hire me as an actress if I didn't win the battle with the

numbers on the scale, in February 2011 I attempted suicide and landed in the hospital for multiple days.(我如此痴迷于此,害怕如果我不能在与数字的较量中取胜,就没有人会雇用我当演员。2011 年 2月,我试图自杀,结果在医院里住了好几天。)"可知,她对失业的焦虑是导致作者企图自杀的直接原因。故选 B。

12. 推理判断题。根据文章最后一段"I have come to the realization that my life is more important than those numbers on the scale and that the quality of the life I live is more important than how I look in the mirror.(我已经意识到我的生命比这些数字更重要,我生活的质量比我在镜子里的样子更重要。)"可推知,作者现在对自己的体重毫不在意。故选 D。

Passage 4

2022-2023 学年下学期·浙江宁波·高二期末

I am a big laugher. I've been told that even in a room of a thousand people, you can always hear me laughing over the crowd. For me, laughter is the ultimate form of embodied joy. And by "embodied", I mean that my whole body is involved when I laugh. On the inside, it's like a bubbling fountain of joy spilling out all over the place.

But what is joy, anyway

Life can be terrible, but if you decide to follow the sound of the joy-fountain, you will find joy showing up in all kinds of places:

pets playfully bouncing around, kindness, or even in nothingness. How can joy be found A friend moved into a new apartment and needed some help, so I helped him. Afterwards, he was obviously so much happier and at ease. I noticed that playing even a small part in his happiness brought me great joy, and I took a moment to let this feeling of embodied joy in. We can practice letting joy in by noticing how it feels to smile. Where does your body light up when you smile When I smile, it makes me want to take a deep breath, and I notice my shoulders and belly relaxing. When I embody caring and loving, it feels great!

Sadly, many of us are unaware of joy, or suspicious of it. Maybe you are afraid to open up to joy, or maybe you are so unfamiliar with what joy feels like that you ignore or resist it when it comes knocking. No one, other than you, owns your happiness, but you might unknowingly block feelings or experiences that help you embody joy. The fact is that when you can't embody joy, you miss out on one of life's essential vitamins.

Want more joy Don't be afraid to look silly. Silliness helps us take things less personally. It helps us see the world the way a kid does. When we can find more joy in the smalls of everyday life, we can embody happiness, rather than just pursuing it.

13. How is the topic of joy introduced at the beginning of the

passage

- A. By highlighting a joyful experience.
- B. By stressing the importance of laughing
- C. By sharing the author's understanding of joy.
- D. By presenting an ultimate form of satisfaction.
- 14. What might be the author's advice on finding joy
- A. Taking a deep breath. B. Smiling to your friends.
- C. Reflecting on nothingness. D. Doing small acts of kindness.
- 15. What might be the reason for many of us missing out on joy
- A. That many of us refuse it on purpose.
- B. That many of us are insensitive to joy.
- C. That many of us lack life's essential vitamins.
- D. That many of us are likely to take joy for granted.
- 16. What message does the author convey in this text
- A. He who laughs last laughs best.
- B. Happy people are happy in childhood.
- C. Worry does not seek, but man seeks it.
- D. Love of joy is belief; the creation of joy is life.
 - 【答案】13. C 14. D 15. B 16. D
 - 【导语】这是一篇议论文。文章主要讨论了快乐到底是什么。
- 13. 推理判断题。根据文章第一段"I am a big laugher. I've been told that even in a room of a thousand people, you can always hear me

laughing over the crowd. For me, laughter is the ultimate form of embodied joy. And by "embodied", I mean that my whole body is involved when I laugh. On the inside, it's like a bubbling fountain of joy spilling out all over the place.(我是一个爱大笑的人。有人告诉我,即使在一间有一千个人的房间里,你总能听到我的笑声盖过人群。对我来说,笑是体现快乐的终极形式。我说的"具体化"是指当我笑的时候,我的整个身体都参与其中。在内心深处,它就像一个快乐的喷泉,到处都是。)"可推知,文章一开始通过分享作者对快乐的理解,将快乐的话题引入。故选 C。

14. 推理判断题。根据文章第四段"A friend moved into a new apartment and needed some help, so I helped him. Afterwards, he was obviously so much happier and at ease. I noticed that playing even a small part in his happiness brought me great joy, and I took a moment to let this feeling of embodied joy in.(一个朋友搬进了新公寓,需要一些帮助,所以我帮助了他。之后,他显然开心多了,也轻松多了。我注意到,即使在他的幸福中扮演一个很小的角色,也会给我带来巨大的快乐,我花了一点时间让这种快乐的感觉融入其中。)"和"When I smile, it makes me want to take a deep breath, and I notice my shoulders and belly relaxing. When I embody caring and loving, it feels

great!(当我微笑的时候,它让我想深呼吸,我注意到我的肩膀和腹部放松了。当我表现出关心和爱的时候,感觉很棒!)"可推知,作者通过自己帮助朋友的经历建议我们通过做一些小小的善举来发现快乐。故选 D。

15. 推理判断题。根据文章第五段"Sadly, many of us are unaware of joy, or suspicious of it. Maybe you are afraid to open up to joy, or maybe you are so unfamiliar with what joy feels like that you ignore or resist it when it comes knocking.(可悲的是,我们中的许多人都没有意识到快乐,或者对它持怀疑态度。也许你害怕向快乐敞开心扉,或者也许你对快乐的感觉如此陌生,以至于当它来敲门时,你忽略或抵制它。)"可推知,我们中的许多人对快乐不敏感,这可能是我们许多人错过快乐的原因。故选 B。

16. 推理判断题。根据文章最后一段"Want more joy Don't be afraid to look silly. Silliness helps us take things less personally. It helps us see the world the way a kid does. When we can find more joy in the smalls of everyday life, we can embody happiness, rather than just pursuing it.(想要更多的快乐?不要害怕看起来很傻。愚蠢可以帮助我们不那么个人化。它帮助我们用孩子的方式看世界。当我们能在日常生活的小事中找到更多的快乐时,我们就能体现幸福,而不仅仅是追求幸福。)"可推知,作者想要传达"爱欢乐是信仰;快乐的创造就是生活"这个信息。故选 D。

高频话题 02 人与社会—家人和亲人

Passage 1

2022-2023 学年下学期·湖北恩施·高二期末

My dad, George, only had an eighth-grade education. From age 14,

he worked as a livestock trucker. And his dad, Albert, took the money my dad earned and used it to pay family expenses. I thought that I would surpass anything he had accomplished by the time I walked across the stage at high school graduation.

Summers in the mid-70s were spent at home shooting baskets, hitting a baseball, or throwing a football, preparing for my future as a quarterback on a football team. The summer before my eighth grade I was one of a group of boys that a neighboring farmer hired to work in his field. He explained our basic task, the tractor fired up and we were off, riding down the field looking for weeds to spray with chemicals. After a short way, the farmer stopped and pointed at a weed which we missed. Then we began again. It was tiring work, but I looked forward to the pay.

However, George's words "A job's a big step to growing up. I'm glad you will be contributing to the household." made me realize that my earnings might not be mine to do with as I wished. My labors lasted about two weeks, and the farmer said there might be more work, but I wasn't interested. I decided it was not fair that I had to contribute my money.

The pay arrived at last. I was very happy in my heart for I got something from my work and planned how to spend it. When my dad asked about the money I had earned, I lowered my head,

reluctant to say my income. The next morning, my dad's livestock truck started running. When I saw my father's hard-working figure, I thought of his words "A job's a big step to growing up".

I understood immediately what my parents were worried about. They were worried that I was too selfish to give. I realized that my growth and our whole family had been depending on the hard work of my parents! Dad never complained about unfairness! In the evening. Dad came back. I proudly took out my own money and handed it to Dad.

- 1. Why did the author think he would do anything better than his father
- A. Because his father didn't have a good job.
- B. Because his grandfather didn't love George.
- C. Because he thought his father wasn't so smart as he.
- D. Because he would be better educated than his father.
- 2. What did the author do during the summer holiday before the eighth grade
- A. He sought weeds in the fields with other boys.
- B. He practiced various ball games to become a footballer.
- C. He helped his neighbor drive the tractor along the field.
- D. He worked with his father to make money for the family.
- 3. Why was the author unwilling to continue the labor after two

weeks

- A. Because his father asked him not to do it.
- B. Because it was really a tiring job to him.
- C. Because he thought it was not equal to his pay.
- D. Because he couldn't spend his earnings as he wished.
- 4. What is the meaning of "A job's a big step to growing up." in the passage
- A. Growing up means that I should find a job.
- B. If I want to grow up, I have to make money in the fields.
- C. Supporting the family through labor means a lot to growing-up.
- D. A job means that we should learn to accept unfairness in the family.

【答案】1. D 2. A 3. D 4. C

- 【导语】本文是夹叙夹议文。文章主要通过讲述一次暑假拔草赚钱却要拿回家养活家人而不是他自己支配的故事告诉我们:通过劳动养家对成长意义重大。
- 1. 推理判断题。根据第一段"My dad, George, only had an eighth-grade education. From age 14, he worked as a livestock trucker. And his dad, Albert, took the money my dad earned and used it to pay family expenses. I thought that I would surpass anything he had accomplished by the time I walked across the stage at high school graduation.

(我的父亲乔治只受过八年级的教育。从 14 岁起,他就从事畜牧卡车司机的工作。他的父亲阿尔伯特把我父亲赚的钱用来支付家庭开支。当我在高中毕业时走过舞台时,我想,我会超越他所取得的任何成就。)"可知,作者认为他会超过他的父亲是因为他的学历比父亲高。故选 D。

- 2. 细节理解题。根据第二段"The summer before my eighth grade I was one of a group of boys that a neighboring farmer hired to work in his field. He explained our basic task, the tractor fired up and we were off, riding down the field looking for weeds to spray with chemicals. (在我八年级的前一个夏天,我是附近一位农民雇来在田里干活的一群男孩之一。他解释了我们的基本任务,拖拉机启动了,我们出发了,在田里寻找喷洒了化学物质的杂草。)"可知,作者在暑假里和一群男孩子一起在田里寻找喷洒了化学物质的杂草。故选 A。
- 3. 推理判断题。根据第三段"However, George's words "A job's a big step to growing up. I'm glad you will be contributing to the household." made me realize that my earnings might not be mine to do with as I wished. My labors lasted about two weeks, and the farmer said there might be more work, but I wasn't interested. I decided it was not fair that I had to contribute my money.

(然而,乔治的一句话"工作是成长的一大步。我很高兴你能为家庭做出贡献。"让我意识到,我的收入可能不是我所希望的那样是我自己的。我的劳动持续了大约两个星期,农民说可能还有更多的工作,但我不感兴趣。我认为我必须捐款是不公平的。)"可知,作者做了两个星期之后不想做了,是因为他赚的钱可能会被用于家庭,而不是他所希望的那样属于他自己。故选 D。

4. 推理判断题。根据最后一段"I realized that my growth and our whole family had been depending on the hard work of my parents! (我意识到我的成长和我们全家都依赖于我父母的辛勤工作!)"可知,"工作是成长的一大步。"的意思是:通过劳动养家对成长意义重大。故选 C。

Passage 2

2022-2023 学年下学期·江苏徐州·高二期末

It's a beautiful fall day. Before we camp near the river, the children dashed along the water's edge, leaping off the bank into the slow current, pushing through the mud. The scene is happily familiar. We've been coming to rivers since our daughters were babies. In the beginning we went to the wilderness because my husband and I loved it and selfishly wanted them to love it, too. Now we go because we can't live without it.

According to a report released in February, teenagers in the U.S. are in the midst of an alarming mental health crisis. A survey

conducted in fall 2021 found that 30% of teen girls have seriously considered suicide, a jump of 60% in the past decade. Boys are struggling, too. The CDC report calls for greater school

involvement in supporting at-risk kids, better access to mental-health services and higher standards for health education. As the mother of two teenage girls, these statistics are terrifying. What can we as parents do

For our family, the answer has always been nature. After they started school, wilderness trips became our way of disconnecting from our digitized lives, and reconnecting with each other ourselves and the natural world. What began as a family experiment was now a cornerstone in our parenting philosophy: a way of raising healthy, curious, kind, resilient(对困境有承受力的) kids in an increasingly messy world.

I've seen firsthand how even a few nights out a few times a year have taught our daughter valuable life skills like cooperation, compassion, resilience, problem-solving and adaptability, which is relevant to everything we do in life.

Will our strategy work We're still in the thick of the experiment, so it's too soon to tell. All we can do is pay attention, keep talking, keep trying and keep going.

- 5. What might be the initial reason for the couple to take their daughters to nature
- A. They loved going to the wilderness.
- B. Their daughters liked camping.

- C. It was a beautiful day for an outing.
- D. It started as a family experiment.
- 6. What does the author indicate by mentioning the report
- A. Americans are suffering mental crisis.
- B. Girls tend to be more helpless than boys.
- C. The findings have aroused social concern.
- D. No mental-health services could be accessed.
- 7. What does Paragraph 3 focus on
- A. Why she loves taking her daughters to the wild.
- B. What they experience in the outdoor adventures.
- C. How the daughters' growth has been transformed.
- D. How the daughters balance schooling and recreation.
- 8. What do the daughters learn from nature
- A. How to play in the wild. B. How to be positive.
- C. How to conquer nature. D. How to see connections.

【答案】5. A 6. C 7. A 8. B

- 【导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者和丈夫经常带女儿们接近自然, 这成了他们育儿哲学的基石,也让女儿们学到了一些宝贵的生活技能, 不过现在谈论这种实验的效果还为时尚早,需要继续尝试。
- 5. 细节理解题。根据第一段中的"In the beginning we went to the wilderness because my husband and I loved it and selfishly wanted them to love it, too.

- (一开始,我们去野外是因为我和丈夫喜欢它,并且自私地希望她们也喜欢它。)"可知,一开始作者夫妇带女儿接近自然是因为他们喜欢去野外。故选 A。
- 6. 推理判断题。第二段首句"According to a report released in February, teenagers in the U.S. are in the midst of an alarming mental health crisis. (根据二月份发布的一份报告,美国青少年正处 于一场令人担忧的心理健康危机之中。)"提到报告显示美国青少年有 心理健康危机。接着在段末"What can we as parents do (作为父母, 我们能做什么?)"提出思考:对于这种社会问题,父母们应该做些什 么?由此可推测出,这一报告的结果已经引起了社会关注。故选 C。 7. 主旨大意题。根据第三段中的After they started school, wilderness trips became our way of disconnecting from our digitized lives, and reconnecting with each other ourselves and the natural world. What began as a family experiment was now a cornerstone in our parenting philosophy: a way of raising healthy, curious, kind, resilient(对困境有承受力的) kids in an increasingly messy world. (在 她们开始上学后,野外之旅成了我们脱离数字化生活的方式,和使我 们彼此以及与自然世界之间重新联系的方式。最初是一项家庭实验, 现在已成为我们育儿哲学的基石:在一个日益混乱的世界里培养健康、 好奇、善良、对困境有承受力的孩子。)"可推知,本段主要讲述了作 者喜欢带孩子们去野外的原因。故选 A。

8. 推理判断题。根据第四段中的"I've seen firsthand how even a few nights out a few times a year have taught our daughter valuable

life skills like cooperation, compassion, resilience, problem-solving and adaptability, which is relevant to everything we do in life. (我亲眼目睹了即使是一年中外出几次的几晚,也教会了我们女儿宝贵的生活技能,如合作、同情、韧性、解决问题和适应性,这与我们在生活中所做的一切都息息相关。)"可知,女儿们从自然中学会了合作、同情、韧性、解决问题和适应性等生活技能,由此可推测出,她们学会了如何积极生活。故选 B。

Passage 3

2022-2023 学年下学期·福建厦门·高二期末

Not every man is cut out to be a father. If the thought of fatherhood fills you with fear, maybe it isn't for you or maybe it's a sign that you take the responsibility of fatherhood seriously.

As a parent, you are always going to have to trust your instincts(本能). There's no comprehensive rule book on parenting. You'll screw up sometimes. (Hopefully, your husband or wife will be there to nudge(用肘推) you in the right direction.) And, as in many other aspects of life, doing the right thing will rarely make you popular. Your kids will need limits and discipline, and some days they will get angry with you for it. But the kids know on some level that they need limits and that the responsible parent who is setting and enforcing them is doing so because he or she cares. It's the children whose parents allow them to do anything they want who

often harbor doubts about whether they are really loved.

Certainly, we can find meaning in a lot of places in life. But for most of us who have seen the emergence of a small baby, fatherhood gives life unparalleled meaning. Parenthood, for a lot of us, may well be an antidepressant—not because you always feel good, but because you no longer have any time to sit around feeling bad. Your kids will always need you in one way or another—first for bottle-feeding, then as fellow pretend superheroes and to apply Band-Aids to skinned knees, and then, when they are teenagers, as a free personal Uber service or, once in a great while, for unexpected deep talks about the meaning of life.

I know what I did with my kids day after day, night after night, year over year, mattered so much. I won't pretend to have everything figured out about life, but I did figure out the immeasurable value in being one link in a great chain of family, stretching back to our ancestors and continuing into the future, into whatever the world throws at us next.

- 9. What does the underlined phrase "screw up" in paragraph 2 mean
- A. Mess up. B. Feel down. C. Stay strong. D. Get inspired.
- 10. Which statement will the author probably agree with

- A. Parenting books are essential for parents.
- B. Strict parents are popular with their kids.
- C. Disciplining kids is a way to show love.
- D. Kids seldom understand parents' intentions.
- 11. Why does the author mention the things a parent does for kids in paragraph 3
- A. To share some parenting tips.
- B. To stress the difficulty of parents.
- C. To recall the growth of his kids.
- D. To show the value of being a parent.
- 12. How does the author mainly feel about fatherhood
- A. Fearful. B. Stressed. C. Proud. D. Amused.
 - 【答案】9. A 10. C 11. D 12. C
- 【导语】本文是议论文。作者探讨了为人父母,特别是作为一个父亲 应该尽的义务和责任,以及作为一个父亲的重大意义和价值。
- 9. 词句猜测题。根据前文"There's no comprehensive rule book on parenting.(关于养育子女,没有全面性的规则手册。)"以及下文"Hopefully, your husband or wife will be there to nudge(用肘推)you in the right direction.(充满希望的是,你的丈夫或妻子会随时帮助你,把你推向正确的方向。)"可知,养育子女没有全面指导手册,你的丈夫或者妻子能帮助你向着正确的方向前进,因此推断有时候你会搞砸事情,划线短语 screw up 表示"把……搞砸",与 mess

up 意思相近。故选 A。

- 10. 推理判断题。根据第二段的But the kids know on some level that they need limits and that the responsible parent who is setting and enforcing them is doing so because he or she cares. It's the children whose parents allow them to do anything they want who often harbor doubts about whether they are really loved.(但孩子们在某种程度上知道他们需要限制,而负责任的父母之所以这样做,是因为他或她关心他们。那些父母允许他们做任何想做的事情的孩子,往往会怀疑他们是否真的被爱着)"可知,作者认为管教孩子是一种爱的表现。故选 C。
- 11. 推理判断题。根据第三段内容"But for most of us who have seen the emergence of a small baby, fatherhood gives life unparalleled meaning. Parenthood, for a lot of us, may well be an antidepressant—not because you always feel good, but because you no longer have any time to sit around feeling bad. Your kids will always need you in one way or another—first for bottle-feeding, then as fellow pretend superheroes and to apply Band-Aids to skinned knees, and then, when they are teenagers, as a free personal Uber service or, once in a great while, for unexpected deep talks about the meaning of life.(

但对于我们大多数目睹过小婴儿诞生的人来说,做父亲赋予了生命无与伦比的意义。为人父母,对我们很多人来说,很可能是一种抗抑郁剂——不是因为你总是感觉良好,而是因为你再也没有时间坐在那里闷闷不乐了。你的孩子总是会以这样或那样的方式需要你——首先是用奶瓶喂奶,然后是假装超级英雄的同伴,在擦破皮的膝盖上贴创可贴,然后,当他们十几岁的时候,充当免费的个人超级服务,或者偶尔,意想不到地深入谈论生活的意义)"可知,做父亲赋予了生命无与伦比的意义,为人父母,对我们很多人来说,很可能是一种抗抑郁剂,因此推断作者提到了父母为孩子所做的事情是为了说明做父母的意义。故选 D。

12. 推理判断题。根据最后一段内容"I know what I did with my kids day after day, night after night, year over year, mattered so much. I won't pretend to have everything figured out about life, but I did figure out the immeasurable value in being one link in a great chain of family, stretching back to our ancestors and continuing into the future, into whatever the world throws at us next.(我知道日复一日,夜复一夜,年复一年我对我的孩子们做的事情很重要。我不会假装自己已经了解了生活的一切,但我确实明白了作为一个大家庭中的一环所具有的不可估量的价值,这个大家庭可以追溯到我们的祖先,一直延续到未来,一直延续到世界给我们的下一个挑战)"可知,作者认为自己作为父亲为孩子们做的事情是很重要的,是家庭延续的不可缺少的一部分,有着不可估量的价值,因此推断作者认为对作为

父亲身份是自豪的。故选 C。 高频话题 03 人与自我—工作与职业

Passage 1

2022-2023 学年下学期·湖南长沙·高二期末

A man recently connected with me on LinkedIn and sent me this note: "Let me know if you ever need a writer." I guess he's a writer I don't know. But I do know this phrase "Let me know if you ever need a..." shows up a lot, in my inbox and surely yours, too. I've come to think of it as the eight most deadly words in selling oneself because that phrase is the death of opportunity.

Let's consider the approach. These people are being standoffish. Rather than selling themselves, they're shifting the burden onto someone else to make the sale. If I need a writer, I should reach out to them. If I need a story, I should ask them for an interview. If I need a customer service solution, I should ask them for details. "Let me know if you ever need a..." sounds like an invitation, but it's really a shrug.

Imagine the situation where I'd assign a story to the writer who used the nine words, "Let me know if you ever need a writer." Just anyone who can string words together. I would have needed to be in a panic, so desperate for someone to contribute to our magazine that I'd stopped thinking about great writers or good writers, or even serviceable writers and simply settled for: a writer. This isn't a situation that exists. The world is full of good options! We are not living in times of shortage. If we need a job done, there

are plenty of qualified people to do it. Our question is: Who's the best

If you want to create opportunity for yourself, answer that question convincingly. The first thing to do is show someone you are the opportunity. Hiring you can help them. We also need to stop hiding behind ourselves. Get out in front! Sell yourself and your amazing abilities. Understand someone's problem, and explain exactly why you are the solution. Avoid saying "Let me know if you ever need a...". Instead, start with: "Let me explain how I can help you."

- 1. What do we know from the author's experience
- A. We'd better start our own careers as early as possible.
- B. The author prefers to hire his employees on LinkedIn.
- C. The phrase "Let me know if you ever need a..." is useful.
- D. Many people use the wrong opening sentence to sell themselves.
- 2. What does the underlined word "standoffish" mean in Paragraph
- A. Frank and open. B. Unfriendly and proud.
- C. Unsure and sensitive. D. Concerned and confident.
- 3. What can be inferred from Paragraph 3
- A. The author is in desperate need of a writer's help.

- B. There are very few great writers available nowadays.
- C. Anyone who can string words together is a good writer.
- D. The author isn't interested in the writer using the nine words.
- 4. What is the text mainly about
- A. Ways of selling oneself. B. Tips for job interviews.
- C. Preparations for landing a job. D. Requirements for common jobs.

【答案】1. D 2. B 3. D 4. A

- 【导语】本文是一篇夹叙夹议文。这篇文章讨论了在职业推销中常见的一种被动的表达方式:"如果你需要的话,随时告诉我。"。作者认为这种表达方式是自我推销的死亡之词,并且强调了主动出击的重要性,要展示自己是一个机会,能够解决别人的问题。作者建议用"让我解释一下我如何帮助你"来替代"如果你需要的话,随时告诉我"。
- 1. 推理判断题。根据第一段中"l've come to think of it as the eight most deadly words in selling oneself because that phrase is the death of opportunity.(我认为这是推销自己时最致命的八个字,因为这句话意味着机会的死亡。)"可知,作者认为"你若需要请联系我"是错误的自我推销的开场白,因为这句话意味着机会的丧失。故选D。
- 2. 词义猜测题。根据划线词后面的句子"Rather than selling themselves, they're shifting the burden onto someone else to make the sale. If I need a writer, I should reach out to

them.(他们不是在推销自己,而是把负担转移给别人来推销。如果我需要作家,我应该联系他们。)"和本段中"'Let me know if you ever need a...' sounds like an invitation, but it's really a shrug.("如果你需要......请告诉我"听起来像是邀请,但实际上是耸耸肩。)"可知,说这句话的人不是在推销自己,而是将推销重任转移到其他人身上。如果"我"需要撰稿人,"我"应该联系他们。"你若需要请联系我"听起来像邀请,实际上显示出的却是满不在乎的心态。所以"standoffish"这里应该是不友好、傲慢的意思。故选 B。

3. 推理判断题。根据第三段中"I would have needed to be in a panic, so desperate for someone to contribute to our magazine that I'd stopped thinking about great writers or good writers, or even serviceable writers and simply settled for: a writer.(我需要陷入恐慌,如此迫切地需要有人为我们的杂志投稿,以至于我不再考虑伟大的作家或优秀的作家,甚至是有用的作家,而只是满足于:一个作家。)"可知,作者使用虚拟句暗示他对使用"你若需要请联系我"这样推销话术的撰稿人的不满意,不会雇佣他们。故选 D。

4.

主旨大意题。通读全文,这篇文章讨论了在职业推销中常见的一种被动的表达方式:"如果你需要的话,随时告诉我。"。作者认为这种表达方式是自我推销的死亡之词,因为它将销售的责任转嫁给了别人。文章强调了主动出击的重要性,要展示自己是一个机会,能够解决别人的问题。作者建议用"让我解释一下我如何帮助你"来替代"如果你需要的话,随时告诉我"。故全文主要讲的是推销自我的办法。故选 A。Passage 2

2022-2023 学年下学期·山东济南·高二期末

Why would anyone want to write a poem One reason to write a poem is to dig from yourself some thought, feeling, comprehension or question that you didn't know was in you, or in the world. Other forms of writing, such as scientific papers, political analysis and journalism, attempt to record something known. Poetry is a release of something previously unknown.

Poetry opens our eyes and offers increase of reach. We live so often on a lonely island, separated from ourselves and others due to social or personal reasons. To step into a poem is to agree to risk. Writing takes down all protections to see what steps forward. Poetry is a trick of language, in which the writer is both magician and audience. You reach your hand into the hat and surprise yourself with a rabbit or memory, with unusual verbs or rhymes. Poems lead to revolutions of being. Whatever the old order was, a

poem will change it.

What we want from art is whatever is missing from the lives we are living and making. Something is always missing, and so art-making is endless.

There is also the matter of connection. You can't write an image, a

metaphor (暗喻), a story, a phrase without approaching the shared world, without recognizing that your supposed solitude (独处) is at every point touching some others. You can't read a good poem without recognizing your own face in the poet's experience. It allows us to feel more strongly and accurately what is already present. Then it expands that and expands us.

Does art change anything by its existence or non-existence I'd argue that art, if it is genuinely art, is a force for the good. That the rearrangement of words can reopen the potential of both inner and outer worlds — I cannot say why I feel this to be true, except that I feel it so when I read good poems.

- 5. How does the writer introduce the topic
- A. By listing numbers. B. By giving examples.
- C. By quoting a saying. D. By making a comparison.
- 6. What is the similarity between poetry and magic
- A. They bring surprises. B. They follow traditions.
- C. They change the world. D. They are arts of language.
- 7. What can a good poem do according to the text
- A. Criticize social reality. B. Apply new expressions.
- C. Bridge poets and readers. D. Remind readers of the past.
- 8. What is the author's attitude towards art
- A. Objective. B. Favorable. C. Unclear. D. Doubtful.

【答案】5. D 6. A 7. C 8. B

【导语】本文是一篇议论文,主要讲述了有人想要写诗的原因。

5. 推理判断题。通读全文可知,第一段中的"One reason to write a from yourself some thought, dia to comprehension or question that you didn't know was in you, or in the world.(写诗的一个原因是从自己身上挖掘一些你不知道的想法、 感受、理解或问题。)"引出了主题。接下来Other forms of writing, such as scientific papers, political analysis and journalism, attempt to record something known. Poetry is a release of something previously unknown.(其他写作形式,如科学论文、政治分析和新闻 报道,试图记录一些已知的东西。诗歌是对以前未知事物的释放。)" 通过将其他写作形式和诗歌进行比较, 从而对前文写诗的原因进行具 体阐述, 由此可推测出, 作者通过比较来介绍本文主题。故选 D。 6. 细节理解题。根据第二段中的"Poetry is a trick of language, in which the writer is both magician and audience. You reach your hand into the hat and surprise yourself with a rabbit or memory, with unusual verbs or rhymes.(诗歌是一种语言的把戏,在这个把戏 中作者既是魔术师又是听众。你把手伸进帽子里,用一只兔子或记忆, 用不同寻常的动词或押韵,给自己一个惊喜。)"可知,写诗的人和魔 术师很像,魔术师把手伸进帽子里变出兔子,而写诗的人用记忆、不 同寻常的动词或押韵创造出新的东西, 二者都可以带来惊喜。故选

7. 推理判断题。根据第四段中的"There is also the matter of connection.(还有联系的问题。)"和"You can't read a good poem without recognizing your own face in the poet's experience.(读一首好诗,你不可能不从诗人的经历中认出自己的面孔。)"可知,诗会创造出联系,读好诗的时候你会体验到作者的经历,由此可推测出,一首好诗会给诗人和读者创造桥梁,将诗人和读者联系起来。故选 C。8. 推理判断题。根据最后一段中的"Does art change anything by its existence or non-existence l'd argue that art, if it is genuinely art, is a force for the good.(艺术的存在或不存在会改变什么吗?我认为,如果艺术真的是艺术,那么它就是一种向善的力量。)"可知,在提到艺术的作用时,作者认为真正的艺术是一种向善的力量,由此可推测出,作者对艺术持肯定态度。故选 B。

高频话题 01 人与社会—教育

Passage 1

2022-2023 学年下学期·湖南长沙高二期末

Recently I had the opportunity to reconnect with an old friend, Chris Besse. One of the things I always admired about Chris was the way that he saw education as a mission, not a job. Chris called me last week to tell me he is CEO of a company called EdgeMakers, which is a new company that is bringing one of the missing ingredients(要素) to education: innovation.

I am always calling for changes in the way we educate our children.

It is important that we prepare our children for a different economy and a different world. Employers of the future will demand creativity from their employees.

A tech company owned by a friend of mine has grown from a handful of employees to over 100 in the last seven years, and he still has 90 percent of all the employees he hired. He doesn't pay more than other tech firms. He doesn't have a Disney-like campus. What he does is pose interesting problems, not get involved in the solutions and allow employees to get to the solution in any way they want. His employees stay because they are motivated and interested.

This is the definition of modern industry and in many ways, the future of education. Successful employers now encourage innovation. Schools should create an innovative environment. But it appears that our current education system has a long way to go to achieve this.

The good news is that some schools are making changes. California and Texas just approved EdgeMakers' courses for use in their high schools. According to John Kao, founder of EdgeMakers, "Creativity is inside every student, waiting to be freed. But without intentional programs in our schools, creativity is underdeveloped. We cannot allow this to continue, as our society is faced with

problems that appear unsolvable unless we innovate to find solutions. Our goal with these courses is to combine students' natural creativity with purpose, helping them develop as innovators whose work is truly meaningful and makes a difference to issues that matter."

- 1. What is the purpose of the first paragraph
- A. To remember a friend. B. To bring up a topic.
- C. To recommend a course. D. To explain a phenomenon.
- 2. What do the author and Chris have similar views on
- A. The future of job searching. B. The major mission of their company.
- C. The role of parents in kids' development. D. The importance of innovation in education.
- 3. How does the author's friend keep his employees
- A. By offering high salaries. B. By providing a comfortable workplace.
- C. By creating an environment of innovation. D. By helping them solve problems.
- 4. Which statement will John Kao agree with
- A. Natural creativity can be enhanced.
- B. Intentional teaching should be avoided in schools.
- C. EdgeMakers' courses have proved to be efficient.

D. We should pay less attention to unsolvable problems.

【答案】1. B 2. D 3. C 4. A

【导语】这是一篇夹叙夹议问。通过朋友公司的情况,作者认为在教育中注重创新能力的发展和培养是非常重要的。

- 1. 推理判断题。根据第一段最后一句Chris called me last week to tell me he is CEO of a company called EdgeMakers, which is a new company that is bringing one of the missing ingredients to education: innovation.(克里斯上周打电话给我,告诉我他是一家名为 EdgeMakers 的公司的首席执行官,这是一家新公司,它为教育带来了一个缺失的要素:创新)"和第二段 am always calling for changes in the way we educate our children. It is important that we prepare our children for a different economy and a different world. Employers of the future will demand creativity from their employees.(我一直呼吁改变我们教育孩子的方式。让我们的孩子为一个不同的经济和不同的世界做好准备是很重要的。未来的雇主将要求员工具有创造力)"以及下文对创造力的重要性的阐述可知,第一段的目的是引入主题。故选 B。
- 2. 推理判断题。根据第一段最后一句Chris called me last week to tell me he is CEO of a company called EdgeMakers, which is a new company that is bringing one of the missing ingredients to education:

innovation.(克里斯上周打电话给我,告诉我他是一家名为 EdgeMakers 的公司的首席执行官,这是一家新公司,它为教育带来了一个缺失的要素:创新。)"和第二段"I am always calling for changes in the way we educate our children. It is important that we prepare our children for a different economy and a different world. Employers of the future will demand creativity from their employees.(我一直呼吁改变我们教育孩子的方式。让我们的孩子为一个不同的经济和不同的世界做好准备是很重要的。未来的雇主将要求员工具有创造力)"可知,作者和克里斯的相似观点是教育中创新的重要性。故选 D。

3. 细节理解题。根据第三段第四句'What he does is pose interesting problems, not get involved in the solutions and allow employees to get to the solution in any way they want.(他所做的是提出有趣的问题,而不是参与解决方案,并允许员工以他们想要的任何方式找到解决方案。)"可知,作者的朋友通过创造创新环境留住员工。故选 C。4. 细节理解题。根据最后一段最后一句中的"But without intentional programs in our schools, creativity is underdeveloped.(但是,如果我们的学校没有有意识的课程,创造力是不发达的)"和"Our goal with these courses is to combine students' natural creativity with purpose, helping them develop as innovators whose work is truly meaningful and makes a difference to issues that matter.(我们开设 这些课程的目标是将学生天生的创造力与目的相结合,帮助他们发展

成为真正有意义的创新者,并对重要的问题产生影响)"可知,天生的创造力可以通过课程来加强和发展。故选 A。

Passage 2

2022-2023 学年下学期·河北邯郸·高二期末

Whether your kid can count on a sizable inheritance(遗产) or your family is living pay period to pay period, a college degree is a must. Along with the invisible life skills you get from those formative years on campus, college comes with a bankable payout: A Georgetown University study found that, on average, college graduates make a million dollars more over a lifetime than people who stop at high school.

Recently, a Bronx nonprofit asked me to speak to a group of high schoolers whose families were struggling financially. The participants were(rightly) worried about taking on too much college debt. Here's what I told them: Even when you subtract(扣除) tuition, lost earnings during the college years, and other factors, an average college grad will still take in \$300,000 more than those without a college degree.

And while rising tuition fees are a serious worry, free college programs of one kind or another have sprung up in more than 20 states. My own home state, New York, boasts one of the most comprehensive efforts. The Excelsior Scholarship program guarantees that students at public institutions attend tuition-free if their family earns under \$110,000 a year.

Even in Silicon Valley, where there are many successful people who don't own a college degree, I asked a group of parents there if it's true that kids are giving up a college degree because they're sure they'll be rich people. The answer was a resounding, unapologetic no.

The truth is that in this STEM (science, technology, engineering and math)-centric age, any form of home-schooling or social education can't replace the formal school education. Especially in an age when many low-end careers are being replaced by artificial intelligence (AI), a college degree can give your kid an edge.

- 5. In writing paragraph 1, the author aims to ______.
- A. propose a definition B. make a comparison
- C. give an example D. present an argument
- 6. What can we infer from the text
- A. Free college programs are available all over the USA.
- B. In the STEM-centric age, a college degree is essential.
- C. In New York, all public school students are tuition-free.
- D. Children from rich families don't need a college degree.
- 7. What is happening to the low-end careers
- A. They are developing very rapidly.
- B. They are all being engaged by Al.
- C. They are all depending on a degree.

- D. They are disappearing because of Al.
- 8. Which is the most suitable title for the text
- A. Why do you need a college degree
- B. Where can you enjoy free education
- C. What is a must in the STEM-centric age
- D. How much do people with a degree earn in US

【答案】5. D 6. B 7. D 8. A

【导语】这是一篇议论文。文章讲述了你为什么需要大学学位的理由。

- 5. 推理判断题。由第一段中的"Whether your kid can count on a sizable inheritance (遗产) or your family is living pay period to pay period, a college degree is a must. (无论你的孩子能指望一笔可观的遗产,还是你的家庭正处于一个又一个的支付期,大学学位都是必须的)","A Georgetown University study found that, on average, college graduates make a million dollars more over a lifetime than people who stop at high school. (乔治城大学的一项研究发现,大学毕业生一生的平均收入比高中毕业的人多 100 万美元)"和文章讲述了你为什么需要大学学位的理由可知,作者写第一段是为了提出论点:大学学位都是必须的。故选 D 项。
- 6. 推理判断题。由最后一段"The truth is that in this STEM (science, technology, engineering and math)-centric age, any form of home-schooling or social education can't replace the formal school education. Especially in an age when many low-end careers are

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问:

https://d.book118.com/797054142001006124