2023-2024 学年度南华中学高 2026 届高一下 3 月月考试题 英语

第一部分: 听力(共两节,满分30分)

第一节(共 5 小题:每小题 1.5 分,满分 7.5 分)

听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

- 1. What does the man like best probably
- A. Seeing movies. B. Playing basketball. C. Watching football matches.
- 2. How long will it take the man to arrive in Philadelphia
- A. About 4 hours. B. About 2.5 hours. C. About 25 hours.
- 3. Who is the best typist in the company
- A. Mary. B. Jones. C. Ann.
- 4. How much does this package cost by airmail
- A. 7 dollars. B. 21 dollars. C. 42 dollars.
- 5. Which one is true about John
- A. He will have a class at 1:00.
- B. He will go to the library at 2:00.
- C. He will go home at 3:00.

第二节(共 15 小题:每小题 1.5 分,满分 22.5 分)

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 至第 7 两个小题。

- 6. Where will the speakers go first
- A. To a park. B. To a theatre. C. To a restaurant.
- 7. What is the big surprise
- A. The man has got a better pay.
- B. The woman will receive a fine gift.
- C. The man has changed a better job.

听下面一段对话,回答第8至第9两个小题。

- 8. Where is the man's office
- A. Inside a park. B. Opposite a park. C. Behind a park.
- 9. How does the woman go to work
- A. By bus. B. By train. C. By bike.

听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。

- 10. What will the speakers do when they meet
- A. Discuss their play. B. Talk about a party. C. Plan a new project.
- 11. When will the man's English lesson end tomorrow
- A. At 6:30 pm. B. At 7:00 pm. C. At 7:30 pm.
- 12. How many people will meet tomorrow

- A. Two people. B. Four people. C. Five people.
- 听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。
- 13. How long has the man worked in the new company
- A. For a month. B. For two months. C. For three months.
- 14. What department does the man work in
- A. In the production department.生产部
- B. In the marketing department.市场部
- C. In the human resources department.人力资源部
- 15. How is the work done in the new company
- A. The work is done in teams.
- B. The work is done by oneself.
- C. The work is done all by machines.
- 16. What does the man think of his new boss
- A. He thinks much of him.高度赞扬
- B. He thinks nothing of him.不屑一顾
- C. He thinks the boss is bad-tempered.
- 听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。
- 17. What was the weather like last night
- A. It was stormy.狂风暴雨的 B. It was fine. C. It was windy.
- 18. What did the speaker see at the window
- A. A cat's face. B. A lion's face. C. A man's face.
- 19. Where were the speaker's parents probably when the speaker

shouted

A. In the next room. B. In the hospital. C. In the living room.

20. When did the speaker wake up the next morning

A. After six o'clock. B. After seven o'clock. C. After eight o'clock.

第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)

第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

#### Α

When you stay at one of the eight Universal Orlando Resort hotels, it's hard to tell where relaxation ends, and exhilaration begins.

That's because you're close to the parks. And when you're in the parks, you're close to your hotel! That means you can take the day your way, without the hustle and hassle of planning everything down to the minute. So, you can do what you want- when you want. This is how you do Universal. No matter which one you choose, the fun keeps going. Check out the privileges that make every moment count.

FREE Universal Express Unlimited Ride Access

Premier (高级的) hotel guests, skip the regular lines at Universal Studios and Islands of Adventure.

Breeze Into the Park Up to an Hour Earlier

Hotel guests get in early each morning.

Universal Studios Florida: May 27-May 28, 2023 (Up to 1 hour earlier)

Universal's Islands of Adventure: March 6-June 30, 2023 (Up to 1 hour earlier)

Universal's Volcano Bay: Jan 1-May 26, 2023 (Up to 1 hour earlier)

May 27-June 30, 2023 (Up to 1 hour earlier)

Be Carefree and Carry-Free

Want to shop without carrying your purchases around There's free merchandise delivery from our shops to your Universal hotel. We'll hold your purchases near the exit so you can easily pick them up on your way out. Your items will be ready for you at least 3 hours after purchasing during regular store hours, from 11 a.m. to midnight. Home delivery is also available via FedEx for an additional fee. Ask the cashier about this service.

Oh-So-Close with Free & Easy Transportation

Our hotels are almost this close to the theme parks and Universal City Walk. And you can hop on free water taxis or shuttles.

Charge it with Your Room Key Card

Keep it simple when you dine and shop by charging purchases across the Resort to your room key card.

1. How many parks can a hotel guest get in earlier in March

- A. None. B. One. C. Two. D. Three.
- 2. What service is available for all the hotel guests
- A. Free water taxis. B. Skipping the lines.
- C. Free home delivery. D. Charging purchases later.
- 3. Where does the passage most probably come from
- A. A scientific journal. B. A travel brochure.
- C. A commercial report. D. A job advertisement.

【答案】1. B 2. A 3. B

## 【解析】

【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了奥兰多环球影城度假村酒 店的一些服务情况。

# 【1题详解】

细节理解题。根据 Breeze Into the Park Up to an Hour Earlier 部分中 "Universal's Islands of Adventure: March 6-June 30, 2023 (Up to 1 hour earlier)( 环球冒险岛: 2023 年 3 月 6 日至 6 月 30 日(最多提前 1 小时))"可知,一个酒店客人在三月初可以入住一家酒店。故选 B。

# 【2题详解】

细节理解题。根据倒数第二段"Our hotels are almost this close to the theme parks and Universal City Walk. And you can hop on free water taxis or

shuttles.(我们的酒店离主题公园和环球影城步行街很近。你还可以乘坐免费的水上出租车或穿梭巴士)"可知,酒店为所有客人提供免费水上出租车。故选 A。

### 【3题详解】

推理判断题。根据第一段"When you stay at one of the eight Universal Orlando Resort hotels, it's hard to tell where relaxation ends, and exhilaration begins.(当你住在奥兰多环球影城度假村的八家酒店中的一家时,很难说哪里是放松的结束,哪里是兴奋的开始)"结合文章主要介绍了奥兰多环球影城度假村酒店的一些服务情况。可推知,文章选自一本旅游手册。故选 B。

В

As I cried in a hotel room in Osaka, a phone pressed to my right ear, my father was giving me his final advice from his death bed in Ireland. The man who inspired me to become a travel journalist wanted to remind me I had the best job in the world.

While "don't stop" was his last message to me, "won't stop" could have been his motto (座右铭). Even as he entered his late 60s, badly affected by a physical disability, my father continued to travel. Not package holidays or lying in a hammock (吊床). Instead, he explored foreign cities on foot until they seeped into his pores. Adventures were what he desired.

Once I began traveling with my father 15 years ago, small talk

invariably transitioned to discussion of our next journey. I loved few things more than surprising him with a new trip I'd booked for

us. This was how our final adventure began.

In our Athens apartment, I found his feet swelled up (肿胀) enormously. His ankles had given him constant discomfort. Whenever I suggested we take a break, he'd say: "You can sit down if you want; I've got something I want to go see over there." His physical limitations were simply overpowered by his desire to experience something new. He walked all over Bucharest, Athens, and Rome. By the end of the trip, his mind could no longer override his body. His left ankle was twice the size of his right. His chest was congested(充血的).

Dad spent weeks in hospital back in Ireland. He was completely paralyzed (瘫痪的), unable to see or talk or eat. Yet, he remained conscious. Doctors encouraged us to chat to him, even though he could not respond. Day after day, I sat by his hospital bed and talked about our funniest moments while traveling. Eventually, he came out of his paralysis. When doctors said he was almost ready to go home, I took the chance to fly to Asia for my journalism job. Then, in the middle of a cold night, my phone rang. Our final conversation took place. Jokes were exchanged, and promises were made. Among them was my agreement that I wouldn't stop traveling.

4. What did the author love doing after joining his dad in

#### adventure

- A. Visiting Asian countries.
- B. Reading adventure novels.
- C. Surprising his dad with his adventures.
- D. Arranging trips unexpected to his dad.
- 5. What can we learn about the author's dad
- A. He worked as a journalist.
- B. He was a man of strong will.
- C. He desired to be a famous explorer.
- D. He enjoyed hiking in the mountains.
- 6. What did the author do while keeping his dad company in hospital
- A. He told stories to his dad.
- B. He planned their next trip.
- C. He assisted his dad to do exercise.
- D. He looked back on their time spent together.
- 7. What is the best title for the text
- A. My dad, the explorer
- B. A half-done journey
- C. A parting gift-don't stop
- D. One last journey with my dad

【答案】4. D 5. B 6. D 7. C

## 【解析】

【导语】这是一篇是记叙文。讲述了热爱旅行的父亲在弥留之际告诉 "我"不要放弃旅行的故事。

## 【4题详解】

细节理解题。根据第三段第一二句"Once I began traveling with my father 15 years ago, small talk invariably transitioned to discussion of our next journey. I loved few things more than surprising him with a new trip I'd booked for us. (15 年前,当我开始和父亲一起旅行时,闲聊总是转移到讨论我们的下一次旅行。我最喜欢的事情莫过于给他一个惊喜,即为我们预订了一次新的旅行。)"可知,作者自从和父亲一起旅行后,最喜欢安排父亲意想不到的旅行。故选 D 项。

## 【5题详解】

推理判断题。根据第二段二至四句"Even as he entered his late 60s, badly affected by a physical disability, my father continued to travel. Not package holidays or lying in a hammock (吊床). Instead, he explored foreign cities on foot until they seeped into his pores. (即使在他快 60 岁的时候,由于身体残疾,我父亲仍继续旅行。不打包度假或躺在吊床上。相反,他步行探索外国城市,直到它们渗入他的毛孔。)"可知,作者的父亲是一个拥有钢铁般意志的人,即使年纪大还是享受在远途令人劳累的旅行中。故选 B 项。

# 【6题详解】

细节理解题。根据第五段第三句"Day after day, I sat by his hospital

bed and talked about our funniest moments while traveling. (日复一日,我坐在他的病床旁,谈论着我们旅行时最有趣的时刻。)"可知,陪伴父亲住院期间,作者和父亲回顾他们一起旅行的美好时光。故选 D 项。

## 【7 题详解】

主旨大意题。根据最后一段二三句"Jokes were exchanged, and promises were made. Among them was my agreement that I wouldn't stop traveling. (大家互相开玩笑,许下诺言。其中包括我同意自己不会停止旅行。)"可知,本文是关于作者父亲在弥留之际给他的嘱咐,身体力行告诉他不管病痛折磨,依旧要坚持旅行的故事,故选项 C"A parting gift-don't stop (离别的礼物—永不停止)"体现了文章主题,可用作标题。故选 C 项。

C

Park, a 30-year-old Korean housewife, recently took a personality test to figure out who she is. "Just like many other people, I don't exactly know who I am," she told The Korea Times. "Sometimes I am curious what makes me feel good or bad. I've taken several different types of tests to know myself better and the MBTI is one that I tried recently." In Korea, the MBTI personality test has become the newest trend, particularly among millennials (千禧一代).

MBTI, which stands for Myers-Briggs Type Indicator, is a

personality test. People answer a questionnaire based on a personality theory. A Hankook survey taken last December found that over half of Koreans have taken the MBTI test. Nine out of every 10 people aged between 19 and 28 responded they took the test. Meanwhile, for those who had never been involved in the test, three quarters showed strong interest, indicating the personality type test has become a phenomenon for younger generations. The MBTI craze among the younger generation, who are struggling with an uncertain future, reflects their desire for acceptance and comfort in knowing there are like-minded people out there. "The country has limited resources and geography, while its people feature a certain devotion and goal-oriented (目标导向型的) characteristic," said Lee Myung-jin, a professor of sociology at Korea University. Consequently, they have grown eager on various personality indicators that provide them comfort.

As MBTI has gone viral among younger Koreans, businesses and media have begun to promote products using the personality test. But such MBTI-based marketing strategies have annoyed some younger people who don't rely on the results of the test. However, experts agree that the popularity of the test also brings some positive implications. "I believe we're in a transition period," Kim Jae hyoung, a head researcher of the Korea MBTI institute said.

"This trend could develop a social acceptance and affection for mental guidance in the future."

- 8. What's the text mainly about
- A. A social phenomenon. B. A disturbing crisis.
- C. A young generation D. A commercial test.
- 9. Why is the Korean housewife mentioned in Paragraph 1
- A To give an example. B. To establish the context.
- C. To make a contrast. D. To introduce the woman.
- 10. What does the new MBTI trend indicate about younger Koreans
- A. 75% of them have taken the MBTI test while the rest have not.
- B. They can secure a more definite future with the help of the test.
- C. The trend reflects their inner desire to seek a sense of belonging.
- D. The test serves as a handy approach for them to know more people.
- 11. Which statement will Kim Jae-hyoung probably agree with
- A. The new trend brings about more harm than good.
- B. Young Koreans should focus on their businesses.
- C. Experts need to put efforts in adapting the test.
- D. The test opens a window for mental guidance.

【答案】8. A 9. B 10. C 11. D

【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章介绍了 MBTI 性格测试的相关信息和 在韩国年轻人中的运用。

## 【8 颢详解】

主旨大意题。第一段最后一句提到In Korea, the MBTI personality test has become the newest trend, particularly among millennials (千禧 一代)."(在韩国,MBTI 性格测试已经成为最新的趋势,尤其是在千 禧一代中。)以及第二段中提到"A Hankook survey taken last December found that over half of Koreans have taken the MBTI test. Nine out of every 10 people aged between 19 and 28 responded they took the test. Meanwhile, for those who had never been involved in the test, three quarters showed strong interest, indicating the personality type test has become a phenomenon for younger generations."(去年 12 月进行的韩国调查显示,一半以上 的韩国人参加过 MBTI 测试。年龄在 19 岁至 28 岁之间的受访者中, 每10人中就有9人参加了测试。与此同时,对于那些从未参加过测 试的人来说, 四分之三的人表现出强烈的兴趣, 这表明性格类型测试 已经成为年轻一代的一种现象。)做 MBTI 性格测试在韩国年轻人中 已经形成了一种趋势, 由此判断, 全文讲述的是一种社会现象。 A 项 A social phenomenon. (一种社会现象),该项符合文意。故选 A。 【9 顯详解】

推理判断题。第一段提到"Park, a 30-year-old Korean housewife,

recently took a personality test to figure out who she is."(主妇朴某(30岁)最近接受了性格测试。)以及第二段中提到" A Hankook

survey taken last December found that over half of Koreans have taken the MBTI test. Nine out of every 10 people aged between 19 and 28 responded they took the test. Meanwhile, for those who had never been involved in the test, three quarters showed strong interest, indicating the personality type test has become a phenomenon for younger generations." (去年 12 月进行的韩国调查显示,一半以上的韩国人参加过 MBTI 测试。年龄在 19 岁至 28 岁之间的受访者中,每 10 人中就有 9 人参加了测试。与此同时,对于那些从未参加过测试的人来说,四分之三的人表现出强烈的兴趣,这表明性格类型测试已经成为年轻一代的一种现象。)由此判断,第一段通过朴某做 MBTI 测试的例子,引出了韩国社会中年轻人进行 MBTI 测试的这一社会现象,所以提到这个例子是为了建立上下文的语境。故选 B。

## 【10 题详解】

推理判断题。第三段第一句提到'The MBTI craze among the younger generation, who are struggling with an uncertain future, reflects their desire for acceptance and comfort in knowing there are like-minded people out there."(在为不确定的未来而挣扎的年轻一代中掀起的 MBTI 热潮,反映了他们渴望被接纳和安慰,因为他们知道外面有志同道合的人。)由此判断,MBTI 在韩国年轻人中的兴起,反应了他们渴望被认可,渴望寻找到和自己有着相同性格特点的人。故选 C。

## 【11 颞详解】

推理判断题。最后一段提到"However, experts agree that the popularity of the test also brings some positive implications. "I believe we're in a transition period," Kim Jae hyoung, a head researcher of the Korea MBTI institute said. "This trend could develop a social acceptance and affection for mental guidance in the future.""(然而,专家们一致认为,这项测试的普及也带来了一些积极的影响。"我认为我们正处于一个过渡期,"韩国 MBTI 研究所首席研究员金在英说。"这种趋势可能会在未来发展出一种社会对心理指导的接受和喜爱。")由此判断,金在英研究员认为 MBTI 测试的发展会让社会对于心理指导的接受产生积极的影响,为接受心理测试打开一扇窗。故选 D。

D

Yesterday, people on the social media site Twitter reacted with surprise and humor to a report that claimed, "Scientists have taught spinach to send emails." That's not exactly true, but the "news" is based on some amazing work done by MIT (Massachusetts Institute of Technology) scientists in 2016, and it's still worth learning about.

Scientists at MIT have managed to change ordinary spinach plants into natural sensors which can detect chemicals used in bombs.

Using a cheap and small computer system, the spinach can even

send a warning email.

The secret to giving spinach these special powers is nanotechnology. For this experiment, the scientists placed two different kinds of nanotech materials into spinach plants: some were tiny sensors; others were tiny tubes called carbon nanotubes. To get the tiny materials into the plants, the scientists put a liquid containing the nano-materials on the bottom of the plants' leaves. That's where the plants normally take in CO2 gas.

Once the tiny sensors and nanotubes were in the spinach leaves, the plants did the rest of the work. As part of their natural process, the spinach plants pull water through their roots and into their leaves. If the water contains certain chemicals that are used in bombs, the sensors in the leaves make the nanotubes give off a slightly different kind of light.

By watching the plants constantly using a camera attached to a cheap computer, the scientists set up a system that can send a warning email if chemicals from explosives are detected in the water.

The researchers say it takes about 10 minutes for the plants to react to the chemicals. The computer the scientists used is about the size of a playing card. They say that in the future, their system could even use a cellphone with its camera changed slightly.

Detecting chemicals used in bombs is just one of the many uses the researchers are exploring. The scientists believe that in the future, such a system could give farmers detailed information about the health of the land and water on their farms.

- 12. Why is the report mentioned in the first paragraph
- A. To tell a joke made by MIT scientists. B. To introduce the health benefits of spinach.
- C. To criticize misleading news on social media. D. To bring up the topic of a scientific experiment.
- 13. What is the function carton nanotubes in spinach leaves
- A. To supply energy to spinach. B. To detect spinach's lack of water.
- C. To measure CO2 absorbed by spinach. D. To make spinach shine in a special way.
- 14. What do the scientists expect of their system
- A. It will take effect immediately. B. It will be applied to agriculture.
- C. It will be expanded to other plants. D. It will use a playing card-sized cellphone.
- 15. What is the text mainly about
- A. Scientists teach spinach to send work emails.
- B. Scientists create spinach that can test for bombs.
- C. Scientists change the composition of spinach we eat.
- D. Scientists use nanotechnology to boost spinach production.

#### 【答案】12. D 13. D 14. B 15. B

#### 【解析】

【导语】这是一篇说明文。麻省理工学院的科学家们已经成功地将普通的菠菜植物变成了天然传感器,可以探测炸弹中使用的化学物质。 文章介绍了这种发明的工作方式以及未来的应用前景。

#### 【12 题详解】

推理判断题。根据第一段"Yesterday, people on the social media site Twitter reacted with surprise and humor to a report that claimed, "Scientists have taught spinach to send emails." That's not exactly true, but the "news" is based on some amazing work done by MIT (Massachusetts Institute of Technology) scientists in 2016, and it's still worth learning about.(昨天,社交媒体网站推特上的人们对一篇报道做出了惊讶和幽默的反应,该报道称,"科学家们已经教会菠菜发送电子邮件。"这并不完全正确,但这条"新闻"是基于麻省理工学院科学家在 2016 年做的一些惊人的工作,仍然值得了解)"以及第二段中"Scientists at MIT have managed to change ordinary spinach plants into natural sensors which can detect chemicals used in bombs.(麻省理工学院的科学家们已经成功地将普通的菠菜植物变成了天然传感器,可以探测炸弹中使用的化学物质)"可推知,第一段提到了这份报告是为了引出科学实验的话题。故选 D。

# 【13 题详解】

细节理解题。根据第四段中"If the water contains certain chemicals

that are used in bombs, the sensors in the leaves make the nanotubes give off a slightly different kind of light.(如果水中含有某种用于制造炸弹的化学物质,那么叶子上的传感器会让纳米管发出一种稍微不同的光)"可知,菠菜叶中的碳纳米管的作用是让菠菜以一种特殊的方式发光。故选 D。

## 【14 题详解】

细节理解题。根据最后一段中"The scientists believe that in the future, such a system could give farmers detailed information about the health of the land and water on their farms.(科学家们相信,在未来,这样一个系统可以给农民提供关于他们农场土地和水健康状况的详细信息)"可知,科学家希望他们的系统被应用于农业。故选 B。

## 【15 题详解】

主旨大意题。根据第二段"Scientists at MIT have managed to change ordinary spinach plants into natural sensors which can detect chemicals used in bombs. Using a cheap and small computer system, the spinach can even send a warning email.(麻省理工学院的科学家们已经成功地将普通的菠菜植物变成了天然传感器,可以探测炸弹中使用的化学物质。使用一种廉价的小型计算机系统,菠菜甚至可以发送警告邮件)"结合文章还介绍了这种发明的工作方式以及未来的应用前景。可知,这篇文章主要讲的是科学家发明了可以测试炸弹的菠菜。故选 B。

第二节 (共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

The Qingming Festival is usually celebrated with a three-day national holiday, whose name originates (起源) from the saying "Plants start to revive (复活) and prosper at Qingming in a clean and bright way." Thus, the festival is called Qingming, which means "clean and bright". \_\_\_16\_\_\_Tomb sweeping is aimed at commemorating family ancestors, while going on a spring outing allows everyone the chance to enjoy the beautiful scenery and enjoy the season.

#### Traditional customs

Tomb sweeping. \_\_\_17\_\_\_ On this day, the whole family gathers in front of their ancestral tombs. They offer fruit and wine to their ancestors and clear the weeds from around the tomb. Finally, they kowtow and pray, hoping for their ancestors' blessing for the rest of the year.

Spring outings. The time around the Qingming Festival is one of the most suitable seasons for a spring outing, as plants are thriving and flowers are blooming. People can have a great time outdoors with their friends and family. \_\_\_18\_\_\_

Traditional food

Qingtuan is a green rice ball tiny enough to fit into your hand.

\_\_19\_\_\_ It is a mixture of sticky rice powder and green vegetable juice. Stuffed (装满) with sweetened bean paste, Qingtuan tastes sweet with the fresh fragrance of Aicao, a green spring vegetable. In celebration of Qingming, people from Shaanxi make steamed buns known as Huamo, which are made into different shapes.

\_\_20\_\_\_ Some are for peaceful family life, while others represent (象征) the wish for health.

- A. Each different look brings a good blessing.
- B. The tradition of tomb sweeping originates from the Qin Dynasty.
- C. The two main activities over the festival include tomb sweeping and going on a spring outing.
- D. Family members gather together to celebrate and taste the food.
- E. Playing football and flying kites are popular activities.
- F. Many traditional customs are practiced to show respect for our ancestors.
- G. It is popular in Jiangnan.

【答案】16. C 17. B 18. E 19. G 20. A

## 【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国传统节日——清明节及其传统习俗和传统美食。

# 【16 颢详解】

下文"Tomb sweeping is aimed at commemorating family ancestors, while going on a spring outing allows everyone the chance to enjoy the beautiful scenery and enjoy the season.(扫墓是为了纪念家族祖先,而春游让每个人都有机会欣赏美丽的风景,享受这个季节)"解释了"Tomb sweeping"和"going on a spring outing"两项清明节习俗的意义,是对 C 项"The two main activities over the festival include tomb sweeping and going on a spring outing.(清明节的两项主要活动是扫墓和春游)"内容的阐述,上下文句意连贯。故选 C。

### 【17 颢详解】

根据空前小标题"Tomb sweeping.(扫墓)"可知,本段主要是介绍清明的扫墓习俗。B 项"The tradition of tomb sweeping originates from the Qin Dynasty.(扫墓的传统起源于秦朝)"承接上文,介绍扫墓的起源,上下文句意连贯。故选 B。

## 【18 题详解】

根据空前小标题"Spring outing.(春游)"可知,本段主要介绍清明的春游习俗。上文"People can have a great time outdoors with their friends and family.(人们可以和他们的朋友和家人在户外度过美好的时光",E 项"Playing football and flying kites are popular activities.(踢足球和放风筝是很受欢迎的活动)"承接上文,介绍了在户外可以进行的活动,上下文句意连贯。故选 E。

# 【19 题详解】

根据上文"Qingtuan is a green rice ball tiny enough to fit into your

hand.(青团是一种绿色的饭团,很小,可以放进你的手)"介绍了清明传统食物中的青团,**G**项"It is popular in Jiangnan.(它在江南地区很流行)"承接上文,说明食用青团的地域,句中"It"即上文中的"Qingtuan",上下文句意连贯。故选**G**。

## 【20 题详解】

根据上文"In celebration of Qingming, people from Shaanxi make steamed buns known as Huamo, which are made into different shapes.(为了庆祝清明,陕西人会制作各种形状馒头,称为"花馍")"中提到'花馍",A项"Each different look brings a good blessing.(每一个不同的形状都带来了美好的祝福)"承接上文,介绍"花馍"每一个独特的形状都有美好的寓意,选项中different look"与上文different shapes"相照应,上下文句意连贯。故选 A。

第三部分 语言运用(共两节,满分40分)

第一节:完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)

Back in mid-2019 I wasn't in a good place in life. I was getting out of a serious relationship, I was \_\_\_21\_\_\_ at my job, I had problems within my family, and the ever- increasing sense of loneliness had thrown me into \_\_\_22\_\_\_. During that time, I turned to the only \_\_\_23\_\_\_ thing I had going on for myself, which was travel and blogging.

After some serious thinking, I decided to quit my job to \_\_\_24\_\_\_.

I had saved up enough money that would last me 8—10 months so

I didn't give it much thought because I knew it was the only thing
that would keep me from tipping over the edge.
The25 thing I did right after leaving my job was to head for
the Himalayas in India. I spent a26 in the Kinnaur and Spiti
valleys in the state of Himachal Pradesh. The Kinnaur district was a
breath of fresh air. The snow-capped mountain range in the
27, the lush green vegetation all around, the sparse (稀少的)
population and the friendly people spoke to my soul, and made
the weeks' stay worthwhile.
There was one village called Chitkul, which28 on the
Indo-Tibet border and has no cell connectivity, that helped
29 me the most. It was a30 village with a
population of less than a thousand people and only a handful of
31, with nothing around it for many miles.
I spent my days sitting quietly by the river, hiking cheerfully to the
I spent my days sitting quietly by the river, hiking cheerfully to the nearby hills and walking32 through meadows. Just being
nearby hills and walking32 through meadows. Just being
nearby hills and walking32 through meadows. Just being there surrounded by the Himalayas, without any social media due
nearby hills and walking32 through meadows. Just being there surrounded by the Himalayas, without any social media due to lack of connectivity, and making real33 with other
nearby hills and walking32 through meadows. Just being there surrounded by the Himalayas, without any social media due to lack of connectivity, and making real33 with other travelers and the villagers had some sort of34 effect on me.

21.

A. burnt away B. burnt down C. burnt up D. burnt out

22.

A. depression B. charity C. threat D. danger

23.

A. positive B. creative C. convenient D. obvious

24.

A. move B. blog C. travel D. learn

25.

A. latest B. first C. best D. last

26.

A. day B. week C. year D. month

27.

A. habitat B. neighborhood C. distance D. community

28.

A. appears B. falls C. lies D. forms

29.

A. identify B. heal C. benefit D. update

30.

A. remote B. global C. deserted D. central

31.

A. friends B. villagers C. tourists D. natives

A. directly B. casually C. carefully D. quickly 33.

A. connections B. adaptation C. observations D. comparison 34.

A. serious B. alarming C. amusing D. magical 35.

A. inspire B. remove C. offer D. confirm

【答案】21. D 22. A 23. A 24. C 25. B 26. D 27. C 28. C 29. B 30. A 31. C 32. B 33. A 34. D 35. C

### 【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者因生活不顺利陷入抑郁, 决定辞职去旅行,在旅行中摆脱了抑郁,快乐地回归生活。

# 【21 题详解】

考查动词短语辨析。句意:我正从一段严肃的关系中走出来,我在工作中疲惫不堪,我的家庭出现了问题,越来越强烈的孤独感让我陷入了抑郁。A. burnt away 继续燃烧; B. burnt down 减弱; C. burnt up 烧毁; D. burnt out 疲惫不堪。根据上文"I was getting out of a serious relationship (我正从一段严肃的关系中走出来)"以及下文"I had problems within my family (我的家庭出现了问题)"可知,此处上下文说的是作者遭遇各种不幸,分析四个选项,D项"burnt out"表达的含义符合语境,作者在工作中疲惫不堪。故选 D 项。

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问:

https://d.book118.com/937016005013006056